Tavik František Šimon

Zobraziť signatúry

(1877 - 1942)
Dátum narodenia: 1877

T. F. Šimon sa narodil v roku 1877, zomrel v roku 1942. Je právom považovaný za majstra grafiky. Je veľmi málo umelcov v dejinách českého výtvarného umenia, ktorého tvorba by dosiahla umeleckú úroveň diel T. F. Šimona . T.F.Šimon patril k priekopníkom tohoto výtvarného prejevu. Na Akademii, kde študoval maľbu v atelieri M. Pirnera, neexistovala žiadná špeciálna trieda s výukou grafických technik, iba prof. Julius Mařák experimentoval pre vlastné potešenie s leptom a litografiou.
Za maliarsku tvorbu získal Šimon dvakrát po sebe štipendium, ktoré uhradilo jeho cesty do Talianska, Paríža a Londýna. Behom svojho desaťročného pobytu v Paríži pracoval na zdokonalení v grafických technikách. Zameral sa hlavne na zrnkový lept - akvatintu, ktorou kombinoval s mekkým krytom a suchou ihlou. Touto technikou se mu podarilo vytvoriť farebné pôsobivé tlače, ktoré svojimm vyzorom pripomínajú akvarel, kvaš alebo kolorované kresby s mäkkými tužkovými konturami.
V roku 1917 založil za pomoci Maxa Švabinského špecializované združenie českých umělců - grafiků Hollar. T. F. Šimon sa stal jeho prvým predsedm a medzi zakladajúcich členov patrili napr. F. Bílek, J. Konůpek nebo V. Stretti.
Vrcholom jeho tvorby sú grafiky a obrazy, ktoré vznikali počas jeho zámorských ciest. New York ho uchvátil ohňostrojom reklam a obrími mrakodrapmi, Cejlon svojou bujnou tropickou vegetaciou a Japonsko exotickým šarmom. To všetko sa odrážalo v jeho tvorbe.
V roku 1928 bol menovaný profesorom Akademie výtvarných umení a prevzal graficku špeciálku po M. Švabinskom. Jeho ateliérom prešlo viac než päťdesiat žiákov, medzi nimi boli napr. C. Bouda, V. Pukl, M. Stretti ,či L. Jiřincová.

Autorove diela v priamom predaji

Pred žatvouPred žatvou
Číslo položky: 140741
Voľný predaj

Cena: 150 €