Svätopluk Souček

Zobraziť signatúry

(1902-1986)
Dátum narodenia: 13. 9. 1902
Miesto narodenia: Přerov

Narodil sa 13.9.1902 v Přerove, neskôr pôsobil vo výškovo. Absolvoval pražskú Vysokú školu umelecko - priemyselnú akadémiu výtvarných umení u prof. Vratislav Nechleby, ktorý ho zoznámil so zákonmi kompozičnými a priestorovými. Za svoj život vytvoril nespočetne radu portrétov osobnosti nášho kultúrneho a verejného života napr. Antonína Dvořáka, dvojportrét Antonína Linky prechádzkových i súkromných podobizní v ktorých doviedol vyjadriť svoj citový vzťah k modelu.
V jeho dielach sa často objavoval motív ženy v práci, maľoval ženu ako perie, žehlí ako číta ale aj ako matku – a to pod vplyvom sociálnych tendencií 20. storočia. S týmto umelcovým pohľadom súvisia aj motívy predmestských dvorov, komediantov, povrazolezci, skratka sveta prostých ľudí. Medzi jeho kresby patria Žehlířka Patra, povrazolezec, práčky, Jana Kubelíka Portrét, Portrét Rudolfa Firkušného, pastierika, Matka Klementa Gottwalda K. Gottwald Vyškovská na námestí, Stavka Slavkov vo j.
Láska k umeniu súvisí s jeho činnosťou v múzeách a pamiatkarstvách. Vo Vyškovskom múzeu pracoval viac ako dve desiatky rokov ako dokumentátor, správca obrazového depozitára. V roku 1975 bolo Svätoplukovi Součekovi udelený ministrom kultúry titul Zaslúžilý pracovník kultúry. Toto vyznamenanie bolo vyjadrené uznanie za celoživotné maliarske dielo a ocenením jeho záslužnej práce v obore kultúry.
Svatopluk Souček zomrel vo Vyškově 21.8.1986.