Andor Kántor

Zobraziť signatúry

(1901-1990)
Dátum narodenia: 1901
Miesto narodenia: Budapešť, Maďarsko

Andor Kántor sa narodil v roku 1901 v Budapešti, bol maliarom. V rokoch 1922 až 1926 bol študentom Gyulu Rudnaya , a do roku 1930 pôsobil ako asistent profesora na Akadémii výtvarných umení. V roku 1928, získal diplom učiteľ výtvarnej výchovy. Od roku 1946 bol učiteľom na vysokej škole umenia a dizajnu v Budapešti a v rokoch 1958-63 bol aj jej riaditeľom . Od roku 1926 pravidelne vystupoval na výstavách. Bol členom Novéj spoločnosti umelcov a Národného Salónu umeleckého združenia.
Od začiatku sa venoval najviac maľbe krajiniek, v roku 1930 strávil leto v Baia Mare. V roku 1929 prvýkrát pôsobil ako hosťujúci umelec kolónie v Szentendre, kde sa potom vracal rok čo rok. K posilneniu kontaktov prispelo v roku 1937 volenie členov spoločnosti Szentendre. V rovnakom roku sa s manželkou s Lola Gálffy sa vrátil do Szentendre, pretože jeho manželka bola ocenená dedičným členstvom v starej kolónii umelcov. Po odchode z Akadémie výtvarných umení RID, Gyula Rudnay prišiel do Szentendre podobne ako Cézanne, kde sa snažil nájsť prostredníctvom jeho štýlu.
V tejto dobe väčšinou maľoval malé pastelové obrazy, domy, stromy, starostlivo skladal, tvoril štruktúru formulárov s dôrazom nejakej charakteristickej farby. Neskôr prijal väčšiu úlohu v obrazoch - náladu, atmosféru, vzduchovú perspektívu a hĺbku.
Impresionistické ťahy krajiny Szentendre a interiérov, intímnych snímok, lyrické vyobrazenie favorizovalo Kantorove umenie.